Torskefiskeri i Skagen

Torskefiskeri i Skagen er nemt og der kan være mange torsk i Skagen Havn.

Torskefiskeri i Skagen, foregår ofte fra land. Man kan fange torsk i Skagen havn, samt udenfor, med ganske simple midler. Det grej man bruger, behøver ikke nødvendigvis at være kraftigt, da de største torsk ligger omkring 3-4 kg. – ganske som den man kan se i billedet, øverst i denne artikel.

Man skal som lystfisker dog være klar over, at der er langt flere af de mindre torsk, og endda torsk under mindstemålet som er, 35 cm. pt. (2019/20) De torsk skal derfor genudsættes. Læs mere om mindstemål på fisk: Klik her…

Fanger man en torsk, som er over 35 cm., er det for de fleste, en af de bedste spisefisk man kan tage med hjem. De mindre torsk er utrolig rene og fine i smagen og skal tilsættes meget lidt krydderi, før man ikke kan smage fisken. At krydre de mindre torsk med omhu, kan derfor være en klar fordel, hvis man vil smage dem.

Sej, er der også en del af i og omkring Skagen Havn. Disse er for det meste ret små, og fanges oftest et stykke under mindstemålet.

Man kan fange ret mange af både torsk og sej i løbet af en dag, især om sommeren. Så for at fiske bæredygtigt, kan man gøre sit bedste for, kun at hjemtage det man kan spise på dagen og evt. et par stykker til en anden god gang.

Torskepladserne i og omkring Skagen Havn

Det bedste område af Skagen Havn til fangst af torsk, er Krydstogtkajen og den sydlige stenmole (Også kaldet Vestmolen). Når et krydstogtskib er inde, er kajen lukket af med bomme og hegn. Ellers er der åbent for ca. 100 meter af denne.

De større torsk går gerne langs de store sten, som udgør Vestmolen. En del tangplanter kan ses langs molen, og det er ofte lige op ad dem, de større torsk hugger. Man kan være heldig, at fange rigtig flotte torsk fra 1,5 kg. og helt op til 4 kg. ved tangplanterne. Sidstnævnte størrelse er en sjældenhed.

Torskefiskeri Skagen Havn, kan også foregå inde i havnens andre bassiner, der hvor det er muligt og lovligt, samt fra den nord-vendte mole. (Også kaldet Østmolen)

Se et kort over hvor der må fiskes i og omkring Skagen Havn, samt læs mere om reglerne forbundet med lystfiskeri i området: Klik her…

OBS: Man kan også allerede fra 2021, fange torsk fra den nye mole i Skagen. Læs mere om den her: Den nye mole i Skagen…

Fiskegrej og udstyr til torskefiskeri i Skagen

Er man til actionpræget fiskeri, kan der fiskes med et blink, aktivt helt nede ved bunden. Her kastes ud, derefter lader man blinket falde til bunden, før indspinningen påbegyndes. Der skal indspinnes langsomt, så blinket hele tiden er nær bunden. Jo tættere man kommer på land, jo højere skal man dog fiske i vandet. Ved stort set alle mole-områder og kaje, er der sten og tang m.m. man kan side fast i.

En afslappende måde at fiske torsk på er, at købe tobis, sild eller børsteorm. Stykker af fiskene sættes på et klassisk forfang med 2 kroge og et lod, der kastes ud. Når forfang og lod er på bunden, afventes der. Når torskene hugger, så rykker det i både line og stang. Når det sker, gives der modhug – et kort og kontant ryk i stangen – og forhåbentlig er torsken eller sejen derefter godt kroget.

Alle naturlige farver virker til torskefiskeri i Skagen Havn. Når det kommer til blink menes der farver som sølv, hvid/grøn, sølv/blå, sølv/grøn. Altså samme farver som tobis og sild. Men der er også dage hvor rød og andre skrappe farver går an.

En agn kaldet en jig –  og en der på nogle områder er tilsvarende jiggen, kaldet shad, er begge gummidyr eller gummifisk. Disse fiskes med et jig-hoved – en vægt-belastet krog. Krogen med jiggen eller en shad på-monteret, kastes ud og fiskes helt nede ved bunden. Man fisker disse agn ind med små ryk, så de “hopper” hen over bunden. Denne metode er også ganske givtig, når det kommer til torskefisk i Skagen.

Køb dit fiskegrej, samt dine agn hos: Jagt og Fiskeri Frederikshavn…

/Jari – Lystfiskeri Danmark